Hier worden allerlei nieuws en artikelen aangeboden. Erg interessant om bij te blijven op het gebied van gezondheid en het menselijk lichaam.

10-05-2018

Per 25 mei 2018 treedt de AVG in werking. FysioFikx fysiotherapie is vanzelfsprekend op de hoogte van de wetgeving en handelt hiernaar. Lees deze brief, hierin worden uw rechten en onze plichten duidelijk in vermeld. Heeft u naar aanleiding vragen of opmerkingen, neem dan contact op met een van ons. 

24-04-2018

Het onafhankelijke bedrijf ZorgDNA heeft voor ons in 2017 een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar beoordelingen van patienten over FysioFikx. Kijk in dit bestand voor de resulaten. Als u vragen of opmerkingen heeft nav het onderzoek of de resultaten hiervan, kunt u vanzelfsprekend met ons contact opnemen. Qdna

20-04-2018

Sinds een aantal weken hebben wij een unieke samenwerking met Trainen met Liane. Liane van der Schoot heeft een eigen personal trainingsstudie in de buurt waar zij clienten traint en fitter krijgt. Kijk op haar website en maak een afspraak met haar voor advies.

20-09-2017

Gewichtsafname...! Veel mensen hebben de wens om gewicht kwijt te raken en minder vetmassa te hebben. Op diverse websites en fora worden er tips en trucs gegeven over wat je wel en niet moet doen en onmisbare supplementen worden aangeprezen. In het factsheet-gewichtsafname van TopSport Topics is een duidelijk en goed verhaal wat je wel en niet moet doen. 
Belangrijk is een goed en evenwichtige energiebalans... Meer calorien verbranden dan binnenkrijgen. Specifieke dieten helpen doorgaans niet. Koolhydraat arm eten kan ervoor zorgen dat je later minder snel koolhydraten kan opnemen en het is af te raden voor sporters met wedstrijden die kort achter elkaar gespeeld worden. 
Eiwitten zijn essentieel voor iedere sporter. De vuistregel is 1,2 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht. 

Heb je vragen of opmerkingen. De deskunidge therapeuten van FysioFikx kunnen je altijd helpen om tips te geven en je trainingsdoelen te behalen.

Wat is beter, een Sportsbar of een Gel tijdens het sporten (>2 uur) om je prestatie te verbeteren? Ik een artikel van My Sport Science wordt het e.e.a. uitgelegd (engels) wat het beste werkt. 
Uiteindelijk is er niet veel verschil tussen Gels en Bars. Kijk wat voor je het beste werkt als sporter en probeer dit ook uit voor je wedstrijd of inspanning, dit om verassingen te voorkomen.

14 April 2017

Fibromyalgie is een onbegrepen aandoening die er voor zorgt dat patienten in hun dagelijkse leven zeer beperkend is. Het onbegrip en de onbekendheid in hun omgeving is voor de meeste patienten het meest heftige. Fysiotherapeuten kunnen patienten helpen om meer conditie en uithoudingsvermogen te krijgen. Met jarenlange ervaring op dit gebied helpen we de patienten doelgericht en specialistisch. Wil je meer informatie over onze aanpak? Neem dan contact op met onze fysiotherapeut Laurens Hendrikx, 0343 533543. Lees ook dit artikel in het NederlandsDagblad van 12 april jl.

Het is (bijna) Pasen en daar horen eieren bij! Een paar decennia geleden was het 'not-done' om één ei per dag te eten. Waarom was dit ook al weer? Tegenwoordig zijn de wetenschappers en medici van mening veranderd. Lees het artikel uit Elsevier over Eieren!! 

januari 2017

In 2016 heeft FysioFikx Mediquest gevraagd om anoniem de klanttevredenheid te meten van onze twee praktijken. We zijn erg blij met de uitkomsten van dit onderzoek. Het rapportcijfer wat onze fysiotherapeuten krijgen is een 9! Hiermee scoren wij boven het landelijk gemiddelde!

november 2016

Waarom maken de fitness-track-apps ons niet gezonder? Lees het artikel (ENGELS) en kijk of dit ook bij jou zo werkt. 

Is het lopen op hoge hakken ongezond. Lees het artikel uit NRC Next deze krant zocht het uit. Een definitief antwoord op de vraag hoe nadelig hoge hakken zijn voor het gestel heeft de wetenschap nog niet. Maar wat in ieder geval wel blijkt uit het stapeltje recente wetenschappelijke hogehakkenliteratuur: alle effecten nemen toe met de hoogte van de hak.

Vallen bij ouderen. Het is levensgevaarlijk! In 2015 kwamen 3267 vijfenzestigplussers om het leven door een val, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op verzoek van deze krant. In 2010 waren dat er 2117, 35 procent minder. Lees het artikel uit Trouw en het aangrijpende verhaal van mevrouw Suidman die drie dagen op de badkamervloer lag. 

Bijna negen ouderen (65+ jaar) per dag overlijden als gevolg van een val. Het aantal wat op de spoedeisende hulp belandt na een val is in 10 jaar met 40% gestegen. Lees het artikel uit de Volkskrant van 15-11-16 voor meer informatie. Ik ben van mening dat meer preventieve maatregelen nodig zijn om dit soort drama's te verminderen. Neem contact op mijn Miriam van Hartevelt, Geriatrisch Fysiotherapeut, voor valpreventie trainingen, advies en voorlichting. Bel 0343 445423

Mensen met een trage rust hartslag leven langer, aldus redacteur Wim Köhler, NRC NEXT 1-11-2016. Een lage rusthartslag vergroot de kans op een langer leven. Per vijf hartslagen lager, heeft een vrouw een kans op 2,6 meer levensjaren en een man op 2,9 jaar. Zijn de gedachten van onderzoeker van der Harst

Een ijsbad voor mijnder spierpijn? Lees het van COR SPEKSNIJDER, Volkskrant, 10-10-2016 voor meer informatie. De wetenschappers analyseerden de fysiologische reacties bij negen jonge mannen na een krachttraining. Ze vergeleken de effecten van een koud bad (10 graden) met die van het rustig uitfietsen op een hometrainer. Wat bleek? Er is geen verschil tussen een snelle afkoeling en de 'actieve afkoeling'. Van het afremmen van ontstekingsreacties is geen sprake.

Ben je een hardloper en wil je economischer lopen? Lees het artikel van 5 oktober 2016 geschreven door Top-sport Topics. Krachttraining kan de loopeconomie verbeteren. Of deze krachttraining explosief of zwaar is maakt voor het positieve effect op de loopeconomie niet uit. Statische krachttraining is in ieder geval geen verstandige keuze als het gaat om het verbeteren van de loopeconomie.

Core stability training bij sporters. Lees het het artikel van 28 september 2016 gepubliceerd door Top-sport topics voor meer informatie. Hoewel rompstabiliteitstraining eenvoudig door meerdere sporters tegelijk en snel uit te voeren is, is het hoogst twijfelachtig of deze trainingsvorm de meest effectieve methode is om rompstabiliteit te verbeteren. Dit betekend niet dat deze oefeningen niet geschikt zijn voor mensen met lage rug klachten.

Een strafschop, strafworp en strafbal.... Hoe je het ook noemt. Veldspelers presteren slechter als zij naar de keeper kijken bij het nemen van een strafschop of strafworp. Keepers kunnen waarschijnlijk meer ballen stoppen als het ze lukt om de aandacht van de tegenstander te trekken en deze af te leiden. Het lijkt het proberen waard voor spelers en keepers om van deze kennis gebruik te maken. Er is echter nog geen bewijs dat sporters die hun kijkgedrag aanpassen, daarna ook daadwerkelijk beter presteren. Lees het artikel van 22 augustus 2016 gepubliveerd op Top-sport topics

07-09-2016

Een oud artikel maar het is nog steeds actueel. Liggen is dodelijk. In de volkskrant van 23 mei 2015 schrijft Charlotte Huisman in een artikel dat de patient uit het ziekenhuisbed moet komen. 'Een gezonde 65-jarige is na tien dagen liggen zo'n 15% van zijn spieren kwijt. Dit is echt waanzinnig veel en je krijgt deze massa heel moeilijk weer terug. Bij zieke mensen gaat de achteruitgang nog sneller.' aldus Andrea Maier, hoogleraar interne geneeskunde en gerontologie in het VUmc. Lees het artikel van Charlotte Huisman in de Volkskrant van 23-05-15. Kort of langdurig in het ziekenhuis opgenomen geweest of hersteld u van een operatie? Wij helpen u weer op de been te komen en fit te worden om langdurig thuis te blijven wonen.

03-08-2016

Fysiotherapeuten slaan alarm vanwege de toename van klachten door een verkeerde houding bij kinderen en jongeren. Door smartphone, tablet en laptop gebruik belasten zij de wervelkolom slecht en zorgen voor een chronische overbelasting. Dit in combinatie met minder deelname aan sport kan dit in de toekomst leiden tot gezondheidsrisico's. Lees het artikel uit het AD van 02-08-2016

Het ministerie van VWS werkt aan een nieuwe beweegnorm. 30 minuten intensief bewegen per dag is niet meer helemaal voldoende in combinatie met de hele dag zitten. 5 minuten staan of lopen per half uur in combinatie met een haf uur per dag intensief bewegen per dag is de nieuwe 'slenternorm' Lees het artikel uit TROUW van 29-07-2016

19-07-2016

Sinds heden maakt FysioFikx Driebergen deel uit van het Annatommie Fysionetwerk. Door deze samenwerking bundelen Annatommie en FysioFikx hun krachten en expertise waardoor patienten uit Driebergen en de regio Utrechtse Heuvelrug bij ons in de praktijk kunnen revalideren na bijvoorbeeld een operatie. Annatommie onderscheidt zich in razendsnelle en deskundige diagnostiek, tevens verrichten zij veel operaties en behandelingen onder hun eigen dak. Door de nauwe banden tussen Annatommie en FysioFikx kunnen wij snelle diagnostiek voor u regelen (vaak al binnen een aantal dagen). Ideaal als u snel duidelijkheid wil hebben en weer snel op de been wil zijn voor werk en sport. De combinatie met FysioFikx zorgt voor een deskundige revalidatie en herstel in uw vertrouwde omgeving. Wilt u meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met een van onze fysiotherapeuten. 

11 juni 2016

Waarom slaapt mijn arm? Dit is een vraag die ik vaak krijg in de praktijk als fysiotherapeut. Vaak komt dit doordat een bloedvat of zenuw tijdelijk is afgekneld. Vaak heeft dit te maken met de houding waarin je zit of ligt. Het veranderen van de houding en bewegen is, over het algemeen, de oplossing voor het probleem. Helaas kan het zelden ook een andere oorzaak hebben. Lees dit artikel over de slapende arm uit het NRC NEXT van 6 juni 2016. Heeft u vragen of opmerkingen over dit onderwerp kunt u vanzelfsprekend met ons contact.

10 juni 2016

Het herstel van blessures van bot/pees en spierstructuren versnellen? Lees dit artikel van het kPNI uit Belgie. Neem deze 5 tips ter harte: 

 1. Eet of drink voldoende eiwitten. De normale eiwitbehoefte is 1 gram met kilo lichaamsgewicht. Tijdens het herstel van een blessure is de behoefte 2-3 gram per kg lichaamsgewicht. Om u een idee te geven: 100 gram kip bevat ongeveer 17 gram eiwit. Voor een geblesseerde speler van 75 kilo is er dus per dag zo ‘n 225 gram eiwit nodig. Dat is meer dan een kilo kip...... Dit is misschien niet realitisch, dus zoek naar andere opties zoals, kwark, tonijn of supplementen.
 2. Respecteer je eigen bioritme. Probeer je normale slaap en dagritme vast te houden. Overdag wordt bot afgebroken en in de nacht weer hersteld. Belasten en rust moet in balans zijn. 
 3. Wees selectief met koolhydraten. De meningen zijn hierover verdeeld. M.i. zijn koolhydraten essentieel voor je dagelijkse voeding, mist deze die te veel zijn en niet worden verbrand gedurende de dagelijkse belasting. 
 4. In de periode na een maaltijd wordt minder energie getransporteerd naar de botten. Onze evolutionaire maaltijdfrequentie lag maximaal op 2 à 3 maaltijden per dag. Hoe meer we daarvan afwijken, en heel de dag door eten, hoe meer we dus onze botten verwaarlozen.
 5. Magnesium voor bot herstel! Botten zijn watermoleculen die gebonden zijn aan drie mineralen: magnesium, calcium en fosfaat. Deze combinatie maakt het bot sterk en flexibel. De afwezigheid van magnesium maakt de botten stugger en minder buigzaam. Groene groenten zijn een goede bron van magnesium

 

6 juni 2016

Hoeveel moeten ouderen sporten om spierverval tegen te gaan? Uit een onderzoek bleek dat de groep ouderen die 3 maanden lang 3x per week 1 uur krachttraining deed, in combinatie met eiwitrijke voeding, de spiermassa na drie maanden met gemiddeld 40% is gestegen. De controlegroep zonder extra eiwilrijke voeding daalde de spiermassa zelfs. Met andere woorden, de combinatie tussen krachttraining en eiwitrijke voeding essentieel is voor spiermassa toename bij ouderen. Lees het artikel uit de volkskrant van gisteren: Artikel

3 mei 2016

Het belang van squatten op de sportprestatie. Het uitvoeren van een goede squat is niet alleen goed voor de bovenbeenspieren (m. quadriceps) maar ook voor de hamstrings, blispieren, kuitspieren en niet te vergeten de core stability. Lees het bovenstaande artikel goed door en voeg de squat toe aan je oefeningen. Dit ter verbetering van je sportprestatie maar ook ter preventie van klachten.

Planken is een mooie oefening die makkelijk toe te voegen is aan een bestaande training of oefenprogramma. Deze relatief laag belastende oefening is gemakkelijk en goed op te bouwen. Deze opbouw en variatie kun je krijgen in het aantal seconden die de oefening duurt, maar ook in andere uitvoeringen van de plank. Lees het bovenstaande artikel en weet precies waarom je moet planken en hoe je dit eenvoudig kan doen.

13 april 2016

Een interessant artikel in de Volkskrant van vandaag. Hierin worden zaken belicht om een sporter meer all-round te trainen. Vooral in de jeugd is het aanbieden van diverse anders sporten, naast de hoofdsport van groot belang voor de motorische ontwikkeling van de sporter. In het Athletic Skills model van o.a. Geert Savelsbergh wordt er gesproken over donorsporten waarin diverse sporten gemeenschappelijke handelingen hebben zoals schaatsen en zwemmen. Uit een ander onderzoek blijkt dat in Engeland gedetineerden per langer buiten zijn dan de Britse jeugd. Gelukkig is het in NL nog niet zover gekomen maar ik ben van mening dat wij sporten en buitenspelen moeten stimuleren! Lees de beide artikelen uit de volkskrant van 13-04-16 ASM1 en ASM2

8 februari 2016

Wintersport is heerlijk, maar wel intensief voor je lichaam. Vooral skiën vergt veel van je knieën, ook voor de geoefende wintersporter. Heb je al knieklachten? Bereid je dan extra goed voor. Lees de tips voor een goede en veilige wintersport vakantie.

27 januari 2016

Lees het artikel met zes vragen over de spieren uit het NRC van 21 januari 2016. Over de soorten spieren, het effect van training, wat is spierpijn? Kunnen volwassenen nieuwe spieren aanmaken? Waardoor verliest iemand op latere leeftijd spiercellen? Wat is het effect van eiwitten op de spiercellen?

Eiwitten belangrijk voor spieren? Door minder bewegen nemen de spieren af. Door meer te bewegen en voldoende eiwitten te eten neemt de spiermassa juist toe! Lees het artikel Eet je sterk maar loop zelf even naar de keuken uit het NRC van 23 januari 2016
 

Lekker weekend? Rust houden en niets doen. Dat is juist ons probleem. Doordat er steeds meet gemakvoorzieningen komen zoals roltrappen, liften, maar ook de auto, bewegen we veel te weinig. Lees het artikel Gewone beweging is het ware oerdieet uit het NRC van 23 januari 2016

 
 

8 januari 2016

Via deze LINK komt u op een pagina waar u het filmpje kunt kijken over het belang van een goede houding. Bron: TED-Ed Original lessons

2 december 2015

Tijdens een ultra-run wedstrijd van Bari naar de Noordkaap is er een interessant wetenschappelijk onderzoek verricht naar ‘gedrag’ van kraakbeen op hardlopen. Deze hardlopers liepen gemiddeld 70 km per dag. De wetenschappers scanden om de paar dagen onder meer het kraakbeenvolume in de botten en gewrichten van 44 deelnemers. Bij de eerste paar duizendkilometer slonk het kraakbeen in voet-, enkel- en kniegewrichten van de proefpersonen licht. Maar tot verrassing van de onderzoekers nam het kraakbeenvolume vervolgens toe, zelfs tot boven het beginvolume. Het kraakbeen bleek dus niet alleen prima in staat om van de dagelijkse draf te herstellen, het was na afloop van de race ook nog eens gegroeid. Click op het Kraakbeen en duurlopers

30 november 2015

De 9 fouten die hardlopers maken en hoe ze te corrigeren!

 1. Te snel starten in de eerste kilometer. Begin langzaam tijdens de warming up en versnel het tempo gedurende de training en voorkom een te grote vermoeidheid waardoor je niet kunt pieken.
 2. Blijf niet te lang op een gemiddelde snelheid lopen. Varieer in snelheid en doe een interval training om je snelheid te verhogen, bijvoorbeeld 2 minuten hard hardlopen en dan 3 minuten rustig aan hardlopen om te herstellen.
 3. Herstellen is sterker worden! Geef je lichaam de mogelijkheid tot herstel. Hiervan krijgt je lichaam de mogelijkheid om de volgende training meer te geven en beter te worden. 36-60 uur heeft een lichaam nodig om te herstellen van een forse training.
 4. Meer is niet altijd beter… Ben verstandig en houdt je aan je trainingsschema. Zo kun je overbelasting blessures voorkomen.
 5. Voorkom overtraindheid. Zie het als een fysieke burn out… Neem de tijd om te herstellen en gun jezelf meer rust. Als je ‘er doorheen’ wilt trainen en meer gaat pushen zal het uiteindelijk steeds slechter gaan, zowel fysiek als mentaal.
 6. Weigeren je training aan te passen. Soms heb je goede en slechte dagen. Het gaat om lichaamsaanpassing, je training is een instrument om je lichaam aan te passen.
 7. Zorg voor verandering. Verandering in training zorgt voor een andere prikkel. Voorkom jaar in jaar uit hetzelfde rondje op hetzelfde tempo. Je lichaam zal hier aan wennen en zich niet aanpassen.
 8. Stel een doel en gebruik een goed trainingsschema….maar vooral: ‘Stick to it”!! Pak niet alleen de leuke trainingen uit verschillende schema’s. Stel je doel en ga ervoor maar gebruik hiervoor 1 schema. Ook als je dingen moet doen buiten je ‘comfort-zone’!
 9. Voorkom blessures. Neem je verantwoordelijkheid en reageer als je een blessure dreigt te krijgen. Met name overbelastings-blessures zijn vaak te voorkomen door preventie en goed advies. Neem contact op met je fysiotherapeut of trainer als je er zelf niet uitkomt.

 

September 2015:

Is hoogtestage effectief voor sporters? Lees het artikel van TopSport topics: Hoogtestage

Meer effect van je krachttraining? Doe een uitputtende oefening aan het begin van je set. Lees het artikel van Topsport topics: Krachttraining

Is een ontbijt belangrijk? Zeker wel! Lees het artikel van Topsport topics: Ontbijten

Voetballen en kunstgras  staat niet gelijk aan meer blessures. Lees het artikel van Topsport topics: Voetbal op kunstgras

Sportspecifieke warming up bevordert de sportprestatie. Lees het artikel van Topsport topics: Warming up

Hamstring blessure? Het doen van oefeningen zijn nuttig. Lees het artikel van Topsport topics: hamstring blessure

Krachttraining en kinderen! Jonge kinderen kunnen zonder problemen krachttraining uitvoeren. Het is belangrijk dat zij daarbij een goede begeleiding krijgen en dat de nadruk bij jonge kinderen vooral ligt op het aanleren van oefeningen waarbij de weerstand niet te hoog is. Op latere leeftijd kunnen kinderen krachtoefeningen uitvoeren die vergelijkbaar zijn met die van volwassen. Lees het artikel van Topsport topics: Krachttraining bij kinderen

Hersenschudding melden? Altijd doen! Jonge topsporters rapporteren langer last te hebben van een hersenschudding dan hun jongvolwassen collega's. Echter, het neurocognitieve herstel (bijvoorbeeld balans en geheugen) duurt even lang. Wellicht dat de toegenomen prestatiedruk bij jongvolwassen topsporters er voor zorgt dat zij minder klachten rapporteren. Lees het artikel van Topsport topics: Hersenschudding

Koolhydraten zijn belangrijk voor balsporters. Balsporters kunnen hun wedstrijdspecifieke intensieve intervalprestatie verbeteren door 30-60 g koolhydraten per uur in te nemen. Uit een uitgebreide literatuurstudie blijkt verder dat het twijfelachtig is of koolhydraten belangrijk zijn voor de sprintprestatie terwijl de inname van koolhydraten niet van invloed is op de sprongprestatie. Lees het artikel van Topsport topics: Koolhydraten

Wie dagelijks light frisdrank drinkt, ontwikkelt drie keer zoveel vet. ONGEFUNDEERD! Lees het artikel: Light Frisdranken

06-07-2015

Nieuw baanbrekend onderzoek uit Groningen: De Groningse muis eet alles, uit de Volkskrant van 06-07-2015

Juli 2015 (Tour de France wetenswaardigheden)

De Tour de France termen en uitleg voor dummies. (Volkskrant dd 27-06-2015)

Sportdranken en warmte. De zin en onzin over sportdranken warmte. Door mijnvoedingsplan.nl

Pre Cooling van onderarmen en bovenlijf verbetert duurprestatie. Door Topsport topics

Acclimatiseren aan de warmte helpt sportprestatie Door de collega's van TopSport Topics

Specifieke Uro-Genitale klachten bij mannelijke fietsers Door de collega's van TopSport Topics

Geen effect van koudwaterbad op prestatie van topwielrenners door TopSport Topics 

Gesimuleerde tegenstander verbetert sprintprestatie wielrenners (door Topsport topics)

Krachttraining verbetert de duurprestatie bij hardlopen en wielrennen (door Topsport Topics)

Specifieke blokperiodisering succesvolle training voor wielrenners (Door TopSport Topics)

Sprintanalyse van Mark Cavendish (door TopSport Topics)

Trainen op hoogte kan tot afwijkende waarden in het bloedpaspoort leiden (Door TopSport Topics)

Voordelen diepe tijdrithouding zijn groter dan de nadelen daarvan (Door TopSport topics)

Water met zout kan de fietsprestatie in de hitte verbeteren (Door TopSport topics)

Wielrenners hebben meer kans op osteoporose (Door Topsport topics)

23-05-15

Liggen is dodelijk. In de volkskrant van 23 mei 2015 schrijft Charlotte Huisman in een artikel dat de patient uit het ziekenhuisbed moet komen. 'Een gezonde 65-jarige is na tien dagen liggen zo'n 15% van zijn spieren kwijt. Dit is echt waanzinnig veel en je krijgt deze massa heel moeilijk weer terug. Bij zieke mensen gaat de achteruitgang nog sneller.' aldus Andrea Maier, hoogleraar interne geneeskunde en gerontologie in het VUmc. Lees het artikel van Charlotte Huisman in de Volkskrant van 23-05-15. Kort of langdurig in het ziekenhuis opgenomen geweest of hersteld u van een operatie? Wij helpen u weer op de been te komen en fit te worden om langdurig thuis te blijven wonen.

Mei 2015

21-05-15 Preventieve oefeningen voor hamstring klachten. Lees het artikel van het BJSM

22-05-15 Voetbal een blessure gevoelige sport? Lees het artikel van het BSJM over het WK2014 voetbal

23-05-15 Een hersenschudding en rugby een reeel gevaar? Lees het artikel van het BJSM

24-05-15 Blessurepreventie tijdens het WK2014 voetbal. Welke oefeningen zijn het effectiefst. Lees het artikel van het BDSM

26-05-15 Voetklachten? Doe voet-core-stability oefeningen. Lees het artikel van het BJSM

27-05-15 Kraakbeen schade van de knie bij voetballers. Lees het artikel van het BJSM over de nieuwste en beste methoden.

28-05-15 Voorste kruisband (VKB) preventie oefeningen bij jong volwassen vrouwen. Een schema met preventieve neuromusculaire training (PNMT) in combinatie met krachttraining en stabiliteitstraining van de quadriceps spiergroep is essentieel. Lees het artikel van het BJSM.

29-05-15 Medicijn gebruik bij prof-voetballers gedurende het WK voetbal. Een schrikbarend beeld. Lees het artikel van het BJSM

30-05-15 'Versterk je enkel'-app (van Veiligheid.nl) is effectief als deze maar regelmatig gebruikt wordt. Lees het artikel van het BJSM

dd 07-05-15

Voeding en herstel na de belasting. Binnen 24 uur een nieuwe zware inspanning? Neem binnen 4 uur na de inspanning voldoende koolhydraten. Lees het artikel van TopSport topics

Positief coachen en een positieve houdingvan de coach heeft goede invloed op de prestaties van het team. Lees het artikel van TopSport Topics

Een nacht slecht geslapen? Dit hoeft niet direct van invled te zijn op je prestaties tijdens de wedstrijden. Lees het artikel van TopSport topics

dd 22-04-2015

Uit dit onderzoek blijkt dat cafeïne de duurprestatie kan verbeteren en dat Red Bull® geen ingrediënten bevat die deze nog verder verbeteren. Lees het artikel van Top Sport topics

dd 21-04-2015

Niet goed in strafschoppen?? Wil je een finale eindelijk winnen? Adviezen voor het beter nemen van strafschoppen, geschreven door TopSport topics

dd 14-04-2015

Door sporten leef je echt langer, veel langer zelfs; NRC next 14-04-15 , aldus Wim Kohler

Original abstract article JAMA internal medicine:

Excessief gamen met je smartphone kan gevaarlijk zijn. Een 29 jarige man scheurde een pees in zijn linker duim. Lees het abstract op: http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2247157

dd 13-04-2015

Een interessant artikel wat de beste brandstof is voor hardlopers: check dit Wat moet je eten om tot grootse hardloopprestaties te komen? Gevarieerd en gezond, maar vooral veel. door Joris Jansen, New Scientist, 19-03-15

dd 13-04-15

Fysiotherapie net zo effectief als een operatie bij lumbale stenose (vernauwing)

dd 31-03-2015

Kom je weleens niet verder in je training, loop je tegen een muur op. Check deze Tips en trucs voor meer effectiviteit en lol in het sporten.

dd 05-03-2015

De vijf verstandige keuzes binnen de orthopedie PDF factsheet. Behandel eerst conservatief bij Schouderklachten, nieuwe heup/knie, lage rugklachten, knie slijtage, VKB reconstructie

dd 03-03-2015

Ski en snowboardblessures, lees het artikel in Sport en Geneeskunde, februari 2014 Artikel

Lees meer over hyperglykemie_tijdens_inspanning_bij_diabetes_mellitus_type_1 Artikel in Sport en Geneeskunde, april 2014

Lees meer over de epidemiologie_van_blessures_in_het_nl_prof-_en_amateurvoetbal in Artikel

in Sport en Geneeskunde juli 2014

dd 16-01-15

De collega's van topsport topics schreven weer een mooi stuk over een cogintieve taak en de invloed hiervan op de sportprestatie. Lees: TopSport Topics

dd 15-01-15

De invloed van de snelheid van de krachtoefening is van invloed op het effect. Hoe sneller, hoe beter lijkt het! Lees het artikel van TopSport topics voor meer informatie en doe er je voordeel mee!

dd 08-01-2015

Het Factsheet Rekken of niet door TopSport Topics

dd 25-11-2014

Perbericht Stichting Tegenkracht Symposium december 2014

De 1000-ste aanmelding voor revalidatie via de stichting Tegenkracht! We hebben al jaren een zeer prettige samenwerking.

dd 03-02-2014

Artikel: Acuut lateraal enkelbandletsel. Vergelijking van nationale standaarden en regionale ziekenhuisprotocollen

Door: Door J.A. Snoek, J.J. Rondhuis, S. van Berkel

Sport & Geneeskunde | oktober 2012 | nummer 4.

Acuut lateraal enkelbandletsel

dd 04-01-2014

Artikel: Diagnostiek van volledige rotator cuff ruptuur. Echo of MRI? Een literatuuronderzoek

Door: J. Spermon, , M.M. van Rossum

Sport & Geneeskunde | september 2007 | nummer 3

Diagnostiek van volledige rotator cuff ruptuur

dd 07-11-13

Artikel: He, we hebben er een knieband bij!

Door Phillipe Ghysens

AD 07-11-2013

Kijk op: He, we hebben er een nieuwe knieband bij! (AD 07-11-13)

dd 05-11-13

Artikel: De rol van proprioceptie in stabiliteitstraining van de enkel.

Door: J. Jansen, H. Kiers

Sport & Geneeskunde | oktober 2012 | nummer 4

Kijk op Propriocepsis in stabiliteitstraining van de enkel

dd 25-09-13

Artikel: Voeding speelt rol bij agressie 

Door: Toine de Graaf
nummer 5 | december 2007 | Sport & Geneeskunde

Kijk op: Voeding speelt rol bij agressie

dd 24-09-13

Wetenschappelijk onderzoek:
Medische problemen bij 'Start to run' loopprogramma
Door: T. Dooms, J.L. Gielen, D. Vissers, L. Dossche, J. Roeykens
nummer 5 | december 2011 | Sport & Geneeskunde

Kijk op: Medische problemen bij 'Start to run' loopprogramma

dd 23-09-13

Artikel: Voeding als prestatiebepalende factor

Ontwikkelingen binnen de sportvoeding en sportdiëtetiek in Nederland
Door J. Hermans
nummer 1 | april 2007 | Sport & Geneeskunde

Kijk op: Voeding als prestatiebepalende factor

dd 17-09-13

Artikel: Hoofdletsels in de hockeysport. Registratie via een nieuw meldingsysteem.
Door: B.L. van Meer, I.G.L. van de Port, S.L. Schmikli, F.J.G. Backx
nummer 4 | oktober 2009 | Sport & Geneeskunde

Kijk op: Hoofdletsels in de hockeysport

dd 16-09-2013 Artikel van blog.myasics.com over 'The four reasons of hitting the wall'

Dit artikel gaat over de valkuilen van te hard en te veel trainen, verkeerde voeding en te weinig rust.

Kijk op: 'The four reasons of hitting the wall'

Artikel NRC NEXT dd 11-03-2013 over de medische wegenkaart van het menselijk lichaam:

de medische wegenkaart van het menselijk lichaam

Artikel:

Effectiveness of an injury prevention programme for adult male amateur soccer players:a cluster-randomised controlled trial
Br J Sports Med 2012;46:1114–1118. doi:10.1136/bjsports-2012-091277
Door: Anna M C van Beijsterveldt,1 Ingrid G L van de Port,1 Mark R Krist,1 Sandor L Schmikli,1 Janine H Stubbe,2 Janet E Frederiks,3 Frank J G Backx1

Sport en Geneeskunde december 2012 / nummer 5

Effectiveness of an injury prevention programme for adult male amateur soccer players:a cluster-randomised controlled trial

Artikel:

Sporten na een Totale Knie Prothese. De zes P’s voor een advies
Door: K.E.M. Harmelink, T. ten Elshof, R. van Cingel, W. Hullegie
Sport en Geneeskunde maart 2012 / nummer 1

Sporten na een Totale Knie Prothese. De zes P’s voor een advies

contact openingstijden

meer